Luitlessen

Luitlessen, foto door Cora Cannemeijer
Foto door Cora Cannemeijer

Ik geef luitlessen op zowel renaissance- als barokluit en theorbe.
Omdat ik een aantal jaren na mijn conservatoriumstudie luit, staatsexamen (klassiek) gitaar heb gedaan en vele jaren gitaarles heb gegeven kan ik gitaristen die luit willen gaan spelen goed begeleiden bij de overstap.

Naast de (individuele) luitlessen heb ik in de loop van de jaren verschillende ensembles geleid. Dat varieerde van oude muziekensembles op de muziekschool met, naast de luit bijvoorbeeld gamba, blokfluit, zang en clavecimbel, tot gitaar- en luitensembles.
Met name voor de luitensembles heb ik inmiddels aardig wat muziek gearrangeerd!

Luitlessen

Ik geef les in mijn privépraktijk in Leiden. Dat zal over het algemeen om individuele lessen gaan, maar duolessen zijn ook mogelijk. De duur en frequentie van een les wordt in overleg afgesproken. Lessen duren over het algemeen tussen de 30 en 60 minuten.
Wanneer het mogelijk is wordt er een luitensemble geformeerd. Hetzij incidenteel, hetzij structureel, afhankelijk van de mogelijkheden van de leerlingen. Daarnaast is coaching van ensembles mogelijk en werk ik geregeld in projecten samen met andere docenten Oude Muziek.

Online luitlessen

Sinds het begin van de coronapandemie heb ik ervaring opgedaan met online lesgeven. Daarbij werk ik gewoonlijk via zoom of skype. Het is ook mogelijk om online lessen te combineren met fysieke lessen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Luitlessen, foto door Cora Cannemeijer
Foto door Cora Cannemeijer

Huurluit

De aanschaf van een luit is wat lastiger dan bijvoorbeeld die van een gitaar. Goede instrumenten zijn handgemaakt en niet in een winkel te koop. Er zijn wel wat acceptabele studieluiten, maar aanschaf kan altijd het beste in overleg gebeuren.
De luit werd in de loop van de eeuwen aangepast. De stemming veranderde en er werden snaren toegevoegd. De keuze voor een bepaald type luit hangt samen met de voorkeur voor barok-, of renaissancemuziek. Een keuze die vaak niet meteen bij aanvang van de lessen al gemaakt is. In dat geval is het verstandig om te beginnen met de huur van een luit en rustig de tijd te nemen om te bepalen wat het meeste past.
Ik heb daarvoor twee studie (renaissance-)luiten beschikbaar. Eén kleine, die ook voor kinderen geschikt is en één voor een volwassen leerling. Andere typen luiten zullen bij iemand anders gehuurd moeten worden, maar over het algemeen is het geen probleem om een instrument te vinden.

Meer informatie over de luit:
https://nederlandseluitvereniging.nl/de-luit

Informatie

Voor informatie over de lesmogelijkheden en kosten kan contact met mij worden opgenomen via het contactformulier op deze website.

Scroll naar boven