Biografie

Foto door Cora Cannemeijer

Mijn hoofdvakstudie luit, afgesloten met de diploma’s Uitvoerend Musicus en Docent Luit, deed ik aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Toyohiko Satoh. Daarnaast heb ik lessen gekregen van gerenommeerde luitspelers als Paul O’Dette, Anthony Bailes en Hopkinson Smith.

Als luitist heb ik na mijn studie een aantal jaren intensief concerten gegeven. Zowel als solist, als in verschillende vaste ensembles en meer incidenteel met orkesten, zoals de Bachvereniging en het Concertgebouworkest. In het ensemblewerk varieerde het werk van continuospel en begeleiding van zangers tot duorepertoire, uitvoeringen voor kinderen, Nederlands repertoire uit de Gouden Eeuw, waarbij ik ook andere instrumenten bespeelde, tot samenwerking met dansers.

Lessen

Naast deze concertpraktijk startte ik een lespraktijk aan de muziekschool in Leiden. In de loop van de jaren, mede door de praktische eisen van een gezinsleven is de nadruk op het lesgeven komen te liggen. Daar is vanuit mijn belangstelling voor andere zaken naast muziek een baan als HR-adviseur bijgekomen.

Luitvereniging

Ondertussen ben ik altijd intensief met muziek maken en het organiseren van manifestaties rond de luit bezig geweest. Dat laatste vooral in mijn rol als voorzitter van de Nederlandse Luitvereniging, waarvan ik in 1983 een van de oprichters en eerste bestuursleden was. Inmiddels ben ik, na een aantal jaren alleen lid van de vereniging te zijn geweest, al weer een aantal jaren bestuurslid.

In mijn huidige rol van voorzitter, was ik onder andere initiatiefnemer van de Internationale Luitdagen van 2013 en 2018 die in samenwerking met het Festival Oude Muziek tot stand zijn gekomen, waarbij intensief met Luitverenigingen uit de hele wereld is samengewerkt.

Musicus

Sinds enkele jaren richt ik mij weer meer op werk als uitvoerend musicus en ben ik inmiddels gestopt met de werkzaamheden die niet met muziek te maken hebben. In de afgelopen tijd speelde ik als solist bij verschillende (luit)festivals en werkte ik op uitnodiging met verschillende ensembles samen.

Mijn belangstelling voor luitmuziek is veelzijdig en omvat het repertoire voor luit van de 16e tot en met de 18e eeuw. De laatste jaren heeft zich dat in mijn soloprogramma’s wat meer toegespitst op de muziek uit de Nederlandse Gouden eeuw, bijvoorbeeld met een programma rond de luitspelers uit mijn woonplaats Leiden en de Galante muziek uit de nadagen van de luit. Daarbij bespeel ik luiten die gebruikelijk waren voor deze muziek, met darm besnaard, zodat de klank zoveel mogelijk de warmte van de klank uit de tijd benadert.

Naast mijn soloprogramma’s heb ik samen met Earl Christy een programma met luitduetten voor barokluiten met repertoire van voornamelijk 18e eeuwse muziek. Een programma met 18e eeuwse kamermuziek voor (barok)viool en luit staat in de planning. In beide gevallen repertoire dat meer aandacht verdient en een fraai beeld geeft van de laatste bloeiperiode van de luit, met muziek van de generaties van J.S. Bach en zijn zonen, waarbij de veranderingen naar de klassieke muziek van Haydn en Mozart al hoorbaar zijn.

Scroll naar boven